Mit første besøg i Betlehem

af Thomas Køhler

Første gang jeg besøgte Betlehem var i 1999, og det var en smuk og betagende oplevelse. Min kæreste og jeg kom skrumlende ind sydfra efter en tur ned langs Det døde Hav i en lejet, arabisk bil fra Østjerusalem. Det var ved at blive mørkt, da vi passerede det palæstinensiske hjemmestyres grænsevagt, der bestod af en bunke sandsække og et par sløve soldater. Med lidt besvær fandt vi gennem den skilteløse by op til Fødselskirken, hvor der løb nogle drenge rundt og spillede fodbold. De grinede og råbte ”Welcome to Palestine”, da vi var ved at få bolden i hovedet, da vi stod ud af bilen.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Man skal bøje hovedet for at gå gennem ”Ydmyghedens Dør” ind til kirken. Et enkelt udsmykket kirkerum med træsøjler og olielamper af sølv hængende fra loftet møder én indenfor. På den forreste bænk havde Arafat siddet ved julegudstjenesten få måneder inden. Fredsforhandlingerne med Israel var inde i en håbefuld fase. Selvmordsangrebene var ebbet ud. Vi var over to år fra 11. september og et årstid fra Ariel Sharons lettere provokerende bestigning af Tempelbjerget i Jerusalem, hvor muslimernes Al Aqsa-moské har ligget siden det syvende århundrede. Og der var endnu ikke blevet bygget nogen mur mellem Israel og de palæstinensiske områder.

Jeg er religiøst anlagt, men protestantisk opdraget og finder derfor den megen tilbedelse af bestemte steder og kirkebygninger med mere eller mindre kitschet indretning, som man ser så mange steder i Det hellige Land, lettere komisk. Fødselskirken i Betlehem er undtagelsen. Om det er fordi vi her er inde og røre ved selve kernen i det kristne evangelium, juleevangeliet, som jeg er vokset op med og har hørt hvert år d. 24. december hele mit liv, ved jeg ikke. Men jeg glemmer aldrig første gang jeg steg ned i krybberummet, hvor Jesus blev født. En lille trappe fører derned. Under et lille alter markerer en sølvstjerne stedet, hvor det skete. Man kan bøje sig ned og kysse stedet – og her følte jeg, at jeg befandt mig i verdens hjerte, midten af alt. Vi ventede dog til de andre få turister fortrak. Så var vi alene med tre-fire armenske præster, repræsentanter for den ældste kristne statskirke i verden. Armenien antog kristendommen i 301. De må nu forsøge at deles med katolikkerne, de græsk-ortodokse, kopterne, etiopierne og mange andre om de hellige steder, herunder Jesu fødested. Retten til at gøre rent i gangen ned til fødestedet udløste den seneste større krise, men ellers indretter man sig. Armenierne sang. Herefter lod de os få del i nadveren i form af blødt, friskt pitabrød. Således styrket af de livgivende gaver kunne vi bevæge os op i byen igen.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????Det var blevet mørkt over den forfaldne og snavsede by, hvor kun en enkelt pære lyste op i en slags kafé over for Fødselskirken. Der var ellers ingen mennesker på pladsen, men vi gik derover og blev budt velkommen til at sidde ned ved et af de tre-fire borde, der stod halvvejs ude. Der var kylling på og saftevand på menuen. De unge mænd, der havde stedet, var venlige uden at være anmassende, som man ellers altid oplever det i den arabiske verden. Men her i Betlehem spurgte de os blot stilfærdigt om vi kom fra FN’s Betlehem 2000-projekt, der var under planlægning endnu. Selv om vi svarede benægtende, virkede de to fyre alligevel til at være overbeviste om, at det gjorde vi og håbede på at se os igen. Vi betalte uden at få brok over drikkepengene. Tak og på gensyn! Så gik vi uantastet over til vores bil og forsøgte at finde ud af byen. Det var helt umuligt i den nu helt mørke by, og kom længere og længere ind af nogle helt smalle gader, hvor vi til sidst fór vild. Her bankede et kultiveret ægtepar, han i grønt jakkesæt, hun i spadseredragt, på ruden og spurgte på udmærket engelsk, om de kunne hjælpe. Så satte de sig ind på bagsædet og guidede os ned til grænsebommen ind til Israel.

Akademisk Rejsebureau tilbyder flere rejser til Israel og Palæstina. Læs mere om vores rejser ved at følge dette link.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *